Senaryo Nasıl Yazılır

by dekotren

Senaryo Nasıl Yazılır

Bilindiği gibi vizyona dönüşen her yapım bir senaryoyu desteğiyle hayat bulur. Tabi pek çok yazarın aklında senaryo nasıl yazılır sorusu bulunur. Daha çok yanlış anlaşılmalar neticesinde kaleme alınmaya çalışılan senaryo yazımı sanıldığı gibi alt alta bir hikayenin yazılması ile oluşmaz. Öncelikle senaryonun bir teknik yazı olduğunu hemen hatırlatalım. Çünkü sadece hikaye ve karakterlerden oluşan bir anlatım senaryoda tek başına hiçbir şey ifade etmez. Bu anlatımın teknik ekibe doğru bir şekilde aktarılması halinde ancak bir senaryo olarak kabul edilebilir. Sözgelimi sahne numaraları, hangi sahnenin hangi zaman aralığında bulunduğu gibi birçok farklı teknik uygulanan senaryo yazımı oldukça zahmetli bir süreç gerektiriyor.

Senaryo Yazarı Sadece Hayal Gücünü Kullanmaz

Tabi takdir edersiniz ki sadece hayal gücünden oluşan bir anlatım prodüksiyona dönüşemez. Sonuçta önemli maliyet gerektiren prodüksiyon gibi bir çalışma son derece pahalı ekipmanın bir araya gelmesiyle oluşuyor. Bu nedenle senaryo yazarı sadece hayal gücünü kullanarak bir eser oluşturamaz. Ayrıca senaryoda tretmanlar ve diyaloglar dışında sahne geçişleri seyirciyi tam anlamıyla eserle bütünleştirmelidir. Bunun yanı sıra yine izleyiciyi ekrana bağlayacak pek çok farklı tekniğinin uygulandığı senaryolar setteki herkesin anlayacağı bir dille oluşturulmalıdır.

Senaryo Formatı Çalışmanın Akışını Değiştiriyor

Senaryo çalışmasında bir başka önemli konu senaryo formatı ve eserin nasıl kaleme alındığıdır. Ülkemizde genellikle kolay olması nedeniyle Amerikan tipi senaryo yazarlar tarafından daha fazla tercih ediliyor. Ancak bu format başta yönetmen olmak üzere tüm ekibi zorlayacak hatta çalışmanın kilitlenmesine neden olacak bir formattır. Çünkü diyaloglar ve tretmanlar alt alta yazıldığı için büyük bir karmaşa söz konusudur. Dolayısıyla yazar açısından Amerikan senaryo formatı kolay, fakat aralarında oyuncularında bulunduğu bütün teknik ekip açısından büyük zorluk anlamına geliyor diyebiliriz. Bunun yerine Fransız formatı senaryo yönetmenler ve tüm ekibin tercih ettiği senaryo tipidir. Çünkü diyaloglar ve sahne geçişleri bir bütün halinde teknik ekibin önünde durur. Umuyoruz ki senaryo nasıl yazılır noktasında yararlı bilgiler aktarabilmişizdir. Bu ve benzer konularda çok daha detaylı bilgi almak için muhteşem ve özgün eserlerin oluşturulduğu www.dizisenaryosu.com adresini ziyaret edebilirsiniz. Tüm sanat dostlarına başarılar diliyoruz.

Yorum Yap