Ergen Nedir?

by dekotren

Ergenlik (İngilizce: puberty), insanlarda meydana gelen “yetişkinliğe ilk adım” evresidir. Ergenlik, çocukluk çağı ile yetişkinlik çağı arasındaki geçiş dönemidir. Ergenlik, bireyde çocuksu tutum ve davranışlarının yerini yetişkinlik tutum ve davranışlarının aldığı, cinsiyet yetilerinin kazanıldığı, bireyin erişkin rolüne psikolojik ve bedensel olarak hazırlandığı dönemdir.

Çocukluk çağı olarak adlandırılan yaşlarda sosyal toplum bilinci (süperego) gelişmemişken, ergenlik dönemine giren gençlerde toplumsal kabulenilme, bir grubun parçası olma ( süperego ve ego) kavramları gelişir.

vücut hormanlarından cinsiyet ile ile ilgili olan ( sekonder cinsiyet hormanları) östrojen veya androjenlerin üretimi bu dönemde pik yaptığından ergen adayının psikolojisi sebebsiz değişimler gösterir.

Ergenlik;fiziksel ve ruhsal değişimin en hızlı olduğu, bu fiziksel ve hormansal değişimin bireyi etkilediği, rusal karmaşanın da bu etkilenme sonucu en üst seviyede olduğu gelişimin önemli bir dönemidir

Ergenlik, çocukluktan erişkinliğe geçiş sürecidir. Bu süreç iç salgı bezlerinden salgılanan hormonlar tarafından başlatılır ve sürdürülür. Kız çocuklarında 8-13, erkeklerde 9-15 yaşlarında ortaya çıkar. Değişikliklerin tamamlanması genellikle 3-5 yıl sürer. Ergenlik döneminin sonunda -kızlarda ortalama 16, erkek çocuklarda 18 yaşında- bireyin büyüme ve gelişmesi büyük ölçüde tamamlanmış olur.

Bazı Zenci kabileleri ve eski Araplarda ergenlik iklimin etkisiyle daha erken başlarken Kuzey yarım küredeki Norveç, Finlandiya gibi az güneş alan soğuk bölgelerde ergenlik yaşı daha geçtir.

Çocuklar büyüdükçe bağımsızlaştıkça onların gözünde anne baba gücünü yitiriyor. Çocukların isyan ettiği de anne babaları değil anne babaların gücü aslında. Çocuklar kendilerine güvendiğini hissettiklerinde, bu güvene göre davranma olasılıkları artıyor.

 Karşımızda bizimle işbirliğine yatkın bir birey görmek istiyorsak, onu kendimizin uzantısı imiş gibi değil de farklı bir birey olduğunu kabul ederek davranmalıyız. Bazen değil çoğunlukla anne ve babalar kendilerinin yapmadıklarını veya yapmak istediklerini çocuklarında gerçekleştirmek isteye biliyorlar. (Ben olamadım o olsun) Bu yaklaşım şekli çocuğun kendi olmasını engelleyerek yapay bir kimlik geliştirmesine neden olabilir. Ergenin kendi yaşamlarını. Kendilerinin yapmasına destek olmalıyız.

1 comment

dekotren Mart 5, 2021 - 11:50 am

Erge; giriş yaş ; genetik ( ailesel), ırk, sosyoekonemik şartlar ( çocuk yaşta evlendirme, ağır bedensel yük altında çalıştırılan çocuklar ve iklim gibi faktörlerden etkilenir.

Yanıtla

Yorum Yap